donderdag 14 februari 2013

Patroon hartje

'Ik heb niets met Valentijn' las ik vanmorgen in een bericht van Yvonne van huis tjokvol. Je haalt mij de woorden uit de mond, Yvonne! :-)


Met hartjes heb ik wel iets, ik heb er al veel gehaakt. Vorig jaar rond deze tijd was ik op zoek naar een patroon van een klein hartje, voor een workshop sleutelhangers maken bij de buitenschoolse opvang hier in het dorp. De meeste patroontjes vond ik te groot voor aan een sleutelhanger. Daarom maakte ik er zelf één. Ik heb het patroontje al eens geplaatst op het Amigurumi-en-Haakforum, op verzoek van mijn schoonzus zet ik 'm ook op mijn blog. Inmiddels ben ik ook wel andere patroontjes tegen gekomen, ze komen een beetje op het zelfde neer denk ik. Maar hoe meer, hoe makkelijker te vinden!

Hier thuis hebben we deze sleutelhangers in allerlei kleuren:


Patroon hartje:

Haak in een magic ring: 1 hv, 2l, 3dst, 4st, 1dst (punt van het hartje), 4 st, 3 dst, 2l en 1v.

Trek de ring aan (ik doe dat met een sieradentangetje, zo kun je het gaatje mooier dichttrekken dan met de hand). Hecht de draadjes af en haak nog een hartje.

Daarna haak je de hartjes aan elkaar:

Steek je haaknaald door de vaste in het midden van beide hartjes en haak 1v, daarna haak je 1v in beide lossen van de vorige toer (ik steek in in het achterste lusje van de lossen), 2v in elk van de 3 dst, 1v in elk van de 4 st, 3v in het dst (punt van het hartje), 1v in elk van de volgende 4 st.
Hierna doe je een klein dotje vulling in het hartje.
Vervolgens: 2v in elk van de 3 dst en 1v in elk van de 2l van de vorige toer, tenslotte een hv in het begin van de toer, haak nu 7l en weer een hv (dit is het lusje). 

Draadjes afhechten, evt. kun je je hartje nog versieren met een pailletje met een klein kraaltje. Ik maak zelf vaak een rondje met een mooi motiefje van fimo (zoals bij de foto's hierboven) en plak dat op het hartje en maak daar bijpassende kralen bij.

Bij het hartje hieronder heb ik aan de punt een versiering gehangen: Aanhechten aan de punt van het hartje (middelste van de 3v), laat een stuk draad hangen, hecht aan en haak ongeveer 25 v (ik deed dat met nld. 1.5 mm, dan wordt het koordje mooi strak), afknippen (wat extra draad om het kraaltje aan te schuiven, kraaltjes aanschuiven, knoopje en het extra draad afknippen). Haak nog een koordje met het draad dat je aan het begin extra hebt laten hangen, kraaltje aanschuiven, knoopje, klaar!


Voor de buitenschoolse opvang haakte ik heel veel hartjes in vrolijke kleuren:


Die stopte ik in zakjes, met bijpassende kraaltjes. De kinderen mochten zelf waxkoord, lint en 2 bedeltjes uitkiezen. 


Er hadden zich 24 kinderen opgegeven om aan de workshop mee te doen. Uiteindelijk zijn dat er 60 geworden (kinderen zagen de hangers en wilden alsnog graag meedoen). Een héél werk, maar erg leuk om op terug te kijken!

Aan een ketting zijn de hartjes ook leuk, deze is van mijn dochter:


Veel plezier ermee! En voor wie wel iets met Valentijnsdag hebben: Een fijne dag!
Oh ja, ik verwacht vandaag wél een envelop met hartjes: Ik deed mee aan de verloting bij: Tineke. Voor mij dus toch ook spannend wat er vandaag in mijn brievenbus ligt! :-)

23 opmerkingen:

  1. Ze zijn heel erg leuk, en zeker leuk voor kinderen om het zo te doen. En ook ik heb niets met Valentijn, maar op mijn mat vallen vandaag hoop ik ook twee vlopjes van Tineke leuk he!!
    groetjes joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik bewonder je! Al die gelukkige kinderen: ik had hun snoeten wel willen zien. Ik heb ook niets met Valentijn, maar wel met hartjes. Wij hebben heel veel hartjes in huis. Zelfs één op onze glazen WCdeur.
    En wat een leuke uiltjes ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hihi spannend he ik doe samen met mijn tweeling zusje mee.....of het moet bij haar liggen of nog komen, maar bij mij is de post man al geweest hihi

    mooi je hartjes en dank je wel voor het patroon

    lieve groet jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk, om zulke sleutelhangers met kinderen te doen. Snap best dat er achteraf veel meer kinderen enthousiast werden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze zijn schetig je hartjes en ja ik heb eigenlijk ook niets met valentijnsdag,mij te commercieel,maar weer wel met hartjes,je ziet ze dan ook her en der in mijn huis:-)Bedankt voor het delen van je patroontje!

    lieve groetjes
    Angeline

    BeantwoordenVerwijderen
  6. leuk blogje zoals altijd marmarel..ik heb ook niks met valentijns..we genieten van ons huwelijk en ja is een bijzondere dag dat mensen van maken ...elke dag moet een valentijns dag zijn..groetjes zus

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk, die hartjes. Ga ik zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. zo is het maar net,maar die hartjes zijn echt super leuk

    BeantwoordenVerwijderen
  9. de hartjes zijn super mooi !
    en lief dat je het patroontje hebt opgeschreven :-)

    xxx
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind ze super leuk,thanks voor het delen,ben zelf ook gek op hartjes .dus je patroontje word vast en zeker gebruikt.
    een valentijns ♡groet van Paulien

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Marmarel,
    ik zag je bericht bij Tineke en ik wil je allereest bedanken voor de feliess aan ons, super lief.
    Ik ben volgster geworden, was het nog niet, maar ik ga het goed maken hoor hihih.
    Ik blog zelf niet, heb alleen fb, daar ga ik je zo even linken!
    Wat een sweet petit hartjes heb je gemaakt zeg..i luv it ♥
    Lieve groetjes van mij,en ik kom altijd weer terug om te kijken en te lezen en te reageren,leuk! Je achtergrond is ook schattig zeg met al die uiltjes ♥
    Hester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welkom, gezellig! Jullie hebben een prachtige sprei gewonnen, en jij krijgt 'm las ik bij Jenneke! :-)

      Verwijderen
    2. Ja dat klopt..whoeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, ben er zwaar blij mee Marmarel!
      Lieve groetjes Hester
      https://www.facebook.com/hester.horden

      Verwijderen
  12. Op advies van Hester kom ik je gezellig volgen.....ook ik heb nx met valentijn maar ds te meer met hartjes, X
    X Esther (Espiratie.blogspot)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. erg leuk!!

    ik ga je volgen :)

    neem ook eens een kijkje bij mij!

    haakhaakdedy.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  14. The large beads in the first two photos look wonderful.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi,
    Leuk dat je af en toe een reactie op mijn blog plaatst.Ik heb zojuist ook een stukje bij jou zitten lezen, maar ik ga nog verder hoor..... bedankt voor het patroontje van het hartje, ga ik zeker maken!
    Hartelijks, Crea Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een gave hartjes zijn dat geworden. Leuk he om met kinderen zo'n workshop te doen.
    Als je volgende week toch nog in Assen komt en je hebt zin, mag je wel een kopje koffie komen halen, ik vind het wel leuk. moet je ff mailen naar info apestaartje bonjoli.nl

    BeantwoordenVerwijderen