vrijdag 2 januari 2015

Brand!


Dat was flink schrikken zopas! Ik zat te bellen met mijn dochter in de voorkamer. Ineens gingen de lichten en de radio uit. 'Eén van de stoppen is er uitgevlogen', riep ik naar mijn man. Hij ging op onderzoek uit. Toen hij de stop aan deed en deze er direct weer uit ging, dacht hij: Dit is serieus! Als laatste liep hij naar de garage. Eén tel later stormde hij naar binnen: 'Bel 112!!' en rende met de brandblusser naar buiten.
Eerst probeerde ik de telefoon, maar die deed niets. Toen mijn mobiel, die ik nog niet zo lang heb: Help, hoe moet ik ook alweer bellen... Gelukkig was mijn dochter in de buurt. die drukte op het groene telefoontje. Na de brandweer gealarmeerd te hebben, ging ik naar buiten. Mijn man was aan het blussen en het leek uit te zijn. Maar ik hoorde geknetter en zag een schijnsel. Toen mijn man een kastje open deed, stond die nog in lichterlaaie.
De politie en brandweer waren er heel snel, respect voor deze mensen!


Achteraf denk je dan: Wat als... we geen goede brandblusser had gehad. Ik vond het maar een stom ding in de keuken en dacht laatst: Die kan toch wel een keer weg. Het ergste vuur - wat al tot de bovenkant van de kastjes reikte waar benzine, terpentine en gasflesjes stonden - was direct uit. Wat als... het later op de avond gebeurd was en wij al naar bed waren. Wij hebben een garage onder één kap met de buren. In het ergste geval had het over kunnen slaan naar het huis.
Gelukkig was onze jongste uit logeren, zij was vast heel bang geweest.
Een schietgebed ging door mijn hoofd toen ik op de brandweer stond te wachten. Maar ik dacht daarbij aan het huis tegenover het huis van mijn ouders, wat jaren terug volledig uitbrandde. En een paar jaar later een ander gezin dat ik kende via mijn werk. Zij verloren 2 van hun 4 kinderen bij een brand. Spullen zijn dan totaal niet belangrijk.
We zijn dankbaar dat het zo goed afgelopen is!
En hoe snel gaat het bericht via de social media. Terwijl ik een berichtje plaatste voor onze kinderen die uit huis wonen, vroeg mijn dochter al: 'Mam, is er brand in de straat?'33 opmerkingen:

 1. O bah, wat naar.... Gelukkig is het goed afgelopen. Het is niet echt een goede start van het nieuwe jaar. Hopelijk ben je inmiddels een klein beetje bijgekomen. Liefs, lotte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schrik. Wat er dan allemaal door je heen gaat!
  Hopelijk heb je weer een beetje van de schrik bekomen.

  Grt Anita
  (Anita's dagboek)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zullen jullie geschrokken zijn....gelukkig is het goed afgelopen, nu maar even bijkomen van de schrik...
  Wens jullie sterkte toe!

  Liefs Klaske Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig voor jullie... Hopelijk is er toch niet al teveel schade!
  Het beste
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat een schrik! Eng dat het zomaar gebeuren kan.
  Gelukkig een goede afloop.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een naar begin van het nieuwe jaar. Gelukkig dat het goed is afgelopen. Kan me voorstellen dat de schrik je nog in de benen zit. Dan kun je alleen maar dankbaar zijn over zo'n goede afloop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Pfff schrikken!! Gelukkig is alles goed gekomen..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. pfff dat is flink schrikken fijn dat het zo goed afgelopen is

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat zullen dat een angstige momenten zijn geweest! Gelukkig is iedereen ongedeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O, wat erg! Wat zullen jullie geschrokken zijn! En als je daarna terugkijkt op wat er had kunnen gebeuren...... Dan wordt het bijna nog beangstigender!
  Ik kan me voorstellen dat je je dan extra goed kunt inbeelden hoe die andere mensen zich gevoeld moeten hebben. En dan ben je nog dankbaarder met jullie afloop.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oef...wat erg....gelukkig is het goed afgelopen, maar toch...dat blijft je nog wel een tijdje bij denk ik zo....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oef... ik denk niet meer dat jij die brandblusser snel uit de keuken gaat doen!
  Maar ja... hoe betrekkelijk is dat ook hè? Want net wat je zegt: wat... als.... Er is er Een die jullie bewaart heeft, maar ik denk dat je dat zelf ook heel goed weet! Maar dat zie en voel en ervaar je pas als alle schrik een beetje voorbij is...
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben eens schoorsteenbrand gehad, ik kan je angst voelen...Pfffff zo eng! Gelukkig bij jou ook een happy ending. THNXX
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh bah, dat is ook naar. Dat heb ik eens gezien bij een paar huizen verderop in de straat.

   Verwijderen
 14. Schrikken joh!
  Gelukkig is alles goed afgelopen en kwam er zó snel hulp.
  Ook voor jou de beste wensen voor 2015!

  Groetjes, Dieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nou, de schrik zal er misschien nog wel een beetje in zitten..., ik kan het me goed voorstellen. Het had heel anders kunnen gaan, tjonge... wat een verhaal! En je had al herinneringen aan andere branden, dat maakt het er allemaal niet beter op...
  Maar hoe is de kortsluiting nu ontstaan? Of was het geen kortsluiting?

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een schrik! Gelukkig is alles goed afgelopen en inderdaad de gedachtes 'wat als' schieten gelijk door je hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Tjonge... wat een schrik! En wat gaat er dan veel door je heen, ook na de tijd... Gelukkig is alles goed afgelopen, iets om dankbaar op terug te kijken.


  BeantwoordenVerwijderen
 18. pffff dat is schrikken als zoiets gebeurd, gelukkig dat het goed is afgelopen en iedereen ongedeerd is gebleven!!
  groet Sietske

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oei, dat is even schrikken zeg!!! Jaren terug was er bij ons een pyromaan actief. Gelukkig waren wij op vakantie toen ons tuinhuisje, door opa getimmerd, in vlammen op ging. Wij hebben er niets van meegekregen dus. Behalve dat ons buitenspeelgoed er bij thuiskomst dus niet meer was.

  Liefs, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ojee, dat is zeker schrikken, het jaar maar nét begonnen en dan zoiets :/
  Gelukkig is het goed afgelopen, maar de schrik zal er nog wel inzitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. OH, wat schrikken zeg. Gelukkig is het goed afgelopen.
  Sterkte met het verwerken, en wegwerken van de chaos.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dit is schrikken zeg, hemeltje lief. Wat goed dat je een brandblusser hebt en je man al snel het ergste heeft kunnen voorkomen.
  Hopelijk is de schrik inmiddels uit de benen.
  Maar wat was dan precies de oorzaak??

  Belangrijkste is dat het niet dramatisch is verlopen maar alles en iedereen veilig is. God zij geloofd en geprezen hiervoor.

  Dankbaar dat jullie oke zijn.
  Liefdevolle groeten
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Schrikken, gelukkig waren jullie thuis en konden jullie wat doen! Ooit hadden wij schoorsteen brand, zo dankbaar later dat het overdag begon te branden, niet in de nacht, onze zoon sliep op zolder, daar begon het te branden, moet je niet aan denken, ons huis is gespaard gebleven, wel veel rommel door heel het huis heen. We woonden er pas, was een verkeerd aan gesloten schoorsteen. (Niet door ons aangesloten!) Maar toen jij hier vertelde van de brand, dacht ik er gelijk weer aan! Sterkte met de afwikkeling!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Tjee joh. Wat een geluk bij een ongeluk. Fijn dat het zo is afgelopen. Je moet inderdaad niet verder denken. Zoals mijn moeder al zei 'As is verbrande turf' . Dus niet denken as dit of as dat. Bedank je bescherm engeltje maar. Succes met het weer op orde maken van de boel.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het is gelukkig heel goed afgelopen, maar de schrik zit dan toch in je benen.
  Wens jullie een goed en gezond 2015.
  groetjes, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Jeetje wat een schrik! Gelukkig is het goed afgelopen...
  Ik kan me nog heel goed herinneren dat wij een keer brand hadden toen ik klein was. Mijn moeder heeft ons allemaal 'savonds laat uit bed geplukt. Stonden we in pyjamaatjes in de winter buiten. (Ik was wel jaloers op mijn bijna 1 jarige zusje, die was in een deken gewikkeld)
  Dit heeft zo veel indruk op mij gemaakt dat ik jaren lang bang voor vuur ben geweest. Als ik een sirene hoorde, dan moest ik naar huis om te kijken of het niet mijn huis was...
  Ik snap het dus heel goed dat je blij was dat je jongste er niet was!!

  Liefs Nana

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh bah, wat naar! Gelukkig dat je moeder zo doortastend opgetreden heeft.
  Ik heb ook jarenlang angsten gehad, vanwege die brand bij de overburen. Dan zat ik bovenaan de trap om te kijken of ik niet iets zag flakkeren beneden en ik liep 3 of 4x naar beneden om te kijken of het gas wel uit was. De brand zelf heb ik niet eens gezien, maar de aanblik van het zwartgeblakerde huis dat dichtgetimmerd werd toen ik uit school kwam, was al genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een heftige ervaring. En ja, je denkt gelijk 'wat als'. Gelukkig is het goed afgelopen. Een prachtige reactie in die slotzin van je dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Pffff. Kortsluiting ofzo. Ja, het is zo gebeurd. Wij hebben helemaal geen blusser of blusdeken of wat dan ook.
  Fijn dat het zo verlopen is!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. gelukkig waren jullie er op tijd bij,en toch goed dat je een brandblusser hebt in huis en hem niet had weg gedaan,je moet er niet aan denken, wat als......
  gelukkig is het goed afgelopen voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. O jee ... Wat een geluk dat jullie er op tijd bij waren om erger te voorkomen. Een brandblusser is eigenlijk geen overbodige luxe in huis en zou eigenlijk verplicht moeten worden. Blij dat het goed afgelopen is. Was wel even geschrokken toen ik dit berichtje zag.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. "Zij verloren 2 van hun 4 kinderen bij een brand."

  Helaas kom ik middels mijn werk dikwijls met dergelijke verhalen in aanraking. Iets ergers kun je niet bedenken als ouder zijnde!

  BeantwoordenVerwijderen