vrijdag 25 juli 2014

Van een omslagdoek en een reis naar Zweden tot een konijn-met-een-gebroken-pootje...Hejhej (zweedse groet),

Daar ben ik weer, terug van weg geweest van een heerlijke vakantie in Zweden! Eindelijk weer eens gelegenheid voor een (deze keer) lekker uitgebreid (foto-)blogje. Het is nou niet onze gewoonte om zover weg te gaan (het is onze eerste buitenland-vakantie sinds 23 jaar). Aanleiding voor deze trip was het vakantie-werk van onze dochter en haar vriend op een camping in Zweden: Storängenscamping bij het plaatsje Ransäter in de mooie provincie Värmland (50 km van Karlstad). We besloten daar een kijkje te nemen en gingen uiteindelijk met het hele gezin. Een reis van twee dagen (met overnachting in Denemarken), die ik grotendeels hakend doorbracht. ;-)

Ik had zin in een makkelijk haakwerkje, zodat ik ondertussen om mij heen kon kijken. Dat werd de omslagdoek uit Haken en kleur, gehaakt met Bianca-garen van de Wibra. De kleur van de rand en de bloemen komt een beetje anders over dan deze in werkelijkheid is: De kleur komt heel dichtbij het roze van de omslagdoek: neon-roze.


De rand, bloemen en kwasten maakte ik anders dan in het patroon staat en de doek heeft wat minder toeren (mijn dochter vond 'm zo groot genoeg ;-) ). De kwasten zijn gehaakte lossen-koordjes, afgewerkt met kralen. Verder wilde mijn dochter graag een schulprandje (kon geregeld :-) ). De bloemen maakte ik als volgt: 
Haak 10 stokjes in een magische ring. Haak vervolgens 5 blaadjes als volgt: Haak 2 lossen en 3 dubbele stokjes in de eerste steek, hv in de volgende steek. Herhaal dit 4 keer. 


Het kostte even moeite om mijn dochter over te halen, maar hier is 'ie dan: een one-minute-draagfoto in het mooie Zweden (waar het veel te warm was om de doek écht om te dragen). 


Na twee dagen rijden zagen we dan éindelijk het bord van de camping opdoemen. Ik moet zeggen dat ik het geen straf vond zo lang in de auto te zitten, al was het wél warm... Ook onze dochters vermaakten zich prima: Vanaf Denemarken klonken opgewonden 'oh's' en 'ah's' vanaf de achterbank en er werden heel wat foto's gemaakt. :-) We sloegen rechtsaf bij het bordje Storängens Camping: van de camping zelf was op dat moment nog niets te zien, die lag verscholen achter de bomen. Maar toen we de helling naar beneden afreden, zagen we tot onze verrassing de camping: prachtig groen, liggend aan de rivier, met vriendelijke bruine stuga's. De eerste van links bleek die van ons te zijn. We werden opgewacht door onze dochter en haar vriend. En een hele horde muggen, want die zijn daar 's avonds behoorlijk actief... Sinds deze vakantie ben ik (nog meer, ik gebruikte het al) fan van Tea-tree-olie: Je stipt de plek aan en de jeuk trekt bijna direct weg, de bultjes verdwijnen ook snel.


Toen we net aangekomen waren zei mijn dochter: 'Oh ja mam, dat was ik nog vergeten te vertellen, maar er zit hier een hobby-winkeltje op de camping'. 'Een hobby-winkeltje?!?!' En ja hoor: Jankes Stickatgarn, dát moest gelijk op de foto! En het bleef niet bij een foto van de buitenkant, dat snap je wel! :-) Janke is de moeder van de (nederlandse) eigenaresse van de camping, die 9 jaar geleden samen met haar dochters naar Zweden geëmigreerd is. Janke is vooral een breister en ze verkoopt mooie garens (die ook prima voor haakwerk te gebruiken zijn ;-) ). 


Dat kostte op de terugweg wat strijd met mijn dochter. Haar loom-spullen waren per ongeluk ingepakt en nu wilde ze haken. En wel met één van mijn verse zweedse bollen garen (waar ik dus al, ssst sinterklaas!, een bestemming voor had). Gelukkig stelde zij zich tevreden met een bol Bianca, die over was van haar omslagdoek. Ze ging wat haken voor Willem Bever, die zich in Zweden bij haar knuffel-gezelschap gevoegd had: Een kado van grote zus, die op haar verjaardag al in Zweden was!


Willem Bever wilde óók graag een omslagdoek. Het is een jongen, maar volgens mijn dochter houdt hij van meisjeskleuren. :-) 


In Zweden heeft Willem heel wat broertjes en zusjes. Mijn dochter heeft er één gezien toen ze met mijn man, de vriend van mijn dochter en haar zusje ging kanoën in de rivier waaraan de camping gelegen is.


Willem wilde nog wel even poseren om de achterkant van zijn omslagdoek te laten zien: Gewoon een rechte lap van vasten met een schulprandje eromheen. Geen wonder, hij is gek op hout... Oei, snel Willem naar een veiliger plekje verhuizen, voor hij wat anders met onze bank gaat doen dan erop zitten!


Al met al hebben we enorm genoten van ons Zweden-avontuur, zowel op de camping als de uitstapjes die we maakten: Wandelen en toeren in de omgeving, en zelfs eten bij de Ikea in Karlstad (de saus smaakt wel héél anders dan in Nederland, laten we 't er maar op houden dat de zweden een andere smaak hebben... ;-) ). Wat mij altijd bij zal blijven zijn de prachtige en steeds wisselende wolken-luchten!


Deze foto maakte ik toen ik ('s nachts om 3 uur!) naar de wc liep. De zon kwam op en gaf het idee dat het al minstens 6 uur in de morgen was. Echt donker werd het er niet, op z'n donkerst was het tussen 12 en 2 uur 's nachts en dan nog lang niet zo donker als hier in Nederland. We hoorden 's nachts vaak een vreemd gillend geluid, wat zou dat voor vogel zijn? Het bleken gillende herten te zijn! We hebben zelfs een slang (waarschijnlijk een zwarte adder) zien zwemmen.


En dan ben je zomaar weer thuis. Tot Duitsland aan toe klonken de protesten van onze dochters: 'Pap, zullen we weer terug gaan?! We halen gewoon de konijnen naar Zweden en blijven er!' :-) Stijfjes rolden we uit de auto, onze 'Big Merc' (een al wat oudere Mercedes Benz) had zich prima gehouden.
Wat we aantroffen was even schrikken: Ons konijn Puk lag suffig niet in maar náást zijn ren. Hij leek pijn te hebben. We konden gelijk bij de dierenarts terecht: Zijn pootje bleek gebroken en hij was wat versuft door gebrek aan water.


Wat was er gebeurd?! We waren al gebeld door onze overbuurman dat deze boef, de buurman van Puk, een ontsnappingspoging had gedaan. Hij had lekker rondgehopst in de tuin en had de andere konijnen de kop gek gemaakt. Vervolgens was Pukkie aan het graven gegaan om óók uit zijn hok te komen en was daarbij waarschijnlijk klem komen te zitten. 


En nu moet de patiënt 4 tot 6 weken rust houden. Hij mag zijn hok niet uit en krijgt de eerste paar dagen pijnstiller. Hij strompelt wat rond  en ziet er gelukkig weer stukken beter uit dan toen we hem vonden! En, zoals je ziet, het ontbreekt hem niet aan zorg en aandacht! We zijn wel blij dat het gebeurde op de dag dat wij terug kwamen, zodat wij zélf met hem naar de dierenarts konden!

En Dorito, de zwarte rakker?! Die heeft vanmorgen weer een ontsnappingspoging gedaan. We zagen tot onze schrik dat zijn hok en ren leeg waren, waar zou hij zijn?! De eerste zoektocht leverde niets op. Maar toen we eens goed zijn hok inspecteerden zagen we een diep gat, onder de schutting door naar de buren! Gauw gauw renden we er heen. En ja hoor, daar zat hij, kletsnat (het regende flink vandaag) en wat verwezen aan de andere kant. Blijkbaar wilde hij wel graag terug naar zijn vertrouwde omgeving, maar wist hij niet meer hoe hij terug moest! De rest van de dag heeft hij ín zijn hok gezeten en morgen gaan er flink wat stenen in z'n ren, zodat hij niet wéér aan het graven kan!

Nou, tot zover de avonturen van ons en ons konijnenvolkje! 


We genieten nu weer van onze eigen tuin, in plaats van de mooie natuur in Zweden. Die natuur heeft ook een keerzijde. Wat waren we op gewonden en blij dat we een échte eland (al was het dan één zonder gewei) zagen, zomaar langs de doorgaande weg! De dag voor ons vertrek gebeurde er een heel ernstig ongeluk, vlakbij onze camping. Op de weg waar wij al zo vaak langs gereden waren, was een motorrijder op een plotseling overstekende eland gebotst. Een meisje dat gevaren-driehoeken neerzette, werd vervolgens geschept door een passerende auto. 
We hoorden ook meer van de vliegramp toen we weer thuis waren, wat verschrikkelijk! 

De komende dagen zal ik jullie blogs weer bezoeken, er is vast een heleboel bij te lezen en te bekijken!

31 opmerkingen:

 1. Ohhh wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad en dat er nu juist een wolwinkel was dat heb ik nog niet eerder gezien , het lijkt me een heel schoon mooi land om naar toe te gaan, en je omslagdoek voor dochterlief is prachtig!!!!
  groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt echt genoten volgens mij. Een fijn verhaal om te lezen. Omslag doek is prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om alles te lezen. Zweden lijkt ons ook prachtig, nog nooit geweest, maar die lange rit zie ik erg tegenop, vooral voor mijn slechte rug. Misschien ooit. Hele leuke omslagdoek. En een wolwinkel op de camping, daar kan een mens alleen maar van dromen ;-). Hier hebben we de vakantie nog tegoed, naar Engeland. Heb er erg veel zin in en hoop ook wat wo-l of quiltwinkels tegen te komen. Fijn weekend verder en beterschap met de patiënt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's heb je gemaakt! Dat land wil ik ook nog eens bezoeken :-)
  Gaaf dat je dochter ook zo mooi met wolletjes bezig is! Ze doet het heel netjes.
  Beterschap voor het konijn. Het mag dan wel zijn eigen schuld zijn, toch is het sneu.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zo te zien en lezen heb je een gezellige tijd gehad...prachtig..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ontzettend leuk verhaal, en wat een mooi land is Zweden toch.
  Dat je nog zo creatief bent geweest in je vakantie, de omslagdoek is echt prachtig.
  Je konijnen zijn wel avonturiers hoor, het is even lastig maar dat pootje zal wel weer genezen.
  groetjes, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke vakantie, daar zou ik ook nog wel een keertje heen willen. En een wolwinkel op de camping, helemaal hemels natuurlijk;-)))
  En beterschap voor het konijntje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi is die foto van de camping, zal heerlijk rustig geweest zijn.
  Leuk verhaal van jullie vakantie. En al dat haakwerk, die omslagdoek is prachtig.
  En ja, zo zie je dat vreugde en verdriet zo dicht bij elkaar kunnen zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijk blogbericht, net even lekker zitten lezen. Vorig jaar zijn wij naar Denemarken geweest, dat was ook een heerlijke vakantie. Ik kan me jullie vakantie dus helemaal indenken, hoe heerlijk! De foto's, prachtig! Als ik dat zie, droom ik direct van een fijne vakantie in Denemarken. Maar deze zomer zit dat er even niet in, volgend jaar hopelijk weer.

  Geniet nog even lekker en beterschap voor het arme konijn!

  Liefs, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denemarken vonden wij ook erg mooi, al vonden we het nóg mooier worden naarmate we verder Zweden in kwamen. Maar Denemarken is wel een stuk dichterbij, scheelt een dag reistijd. Het zou best kunnen dat we daar nog eens heen gaan.

   Verwijderen
 10. Wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad :D
  De omslagdoek is super geworden, en de omslagdoek van Willem Bever niet minder ;)
  Verhaal van het konijntje in minder leuk, heel veel beterschap voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige zweedse foto's genieten! Wij gingen vroeger altijd naar scandinavie met onze ouders en zweden is en blijft favoriet..Ach arme nijn...gelukkig zijn jullie weer thuis voor de goede zorgen. Mooie omslagdoek, wauw! X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vond het heerlijk om je blog te lezen, mooie foto's heb je gemaakt.
  Wel zielig voor het konijn... beterschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lovely shawl ! With beautiful color and flowers !!!
  Beautiful and funny ( the marmot with the little shawl) pictures !!!
  My daughter want a bunny like yours...
  Have a nice weekend !
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Very pretty and colorful shawl!!:) Your bunnies are cute!! I enjoyed seeing the pics .

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn dat jullie genoten hebben en wij genieten nu lekker mee met al die mooie foto's.
  De omslagdoek is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat grappig een wolwinkeltje op de camping. Eens proberen die tea-tree-olie, bedankt voor de tip. Mooi die omslagdoek en wat sneu voor je konijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een enorm leuk verhaal om te lezen, en wat schrijf je gezellig...!
  Alsof ik er zelf even bij mocht zijn.
  Wat een reuze vakantie hebben jullie gehad, geweldig!
  Nou, op zulke herinneringen kun je nog lang teren, heerlijk hoor..
  Beterschap voor het konijntje!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat was een heel verhaal! Heerlijk lijkt me het om eens naar Zweden te gaan!
  En is een stuk gaas onder het hok van je konijnen geen idee? Werkt hier prima....alleen vonden die slimmerds van mij iedere keer weer een plekje waar het gaas net niet goed aansloot.....Geloof dat we nu eindelijk de boel onder controle hebben! Een aai voor de pechvogel..eh..konijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze bedenken elke keer weer wat nieuws, lijkt het wel! Af en toe ging er wel eens één graven, maar zo erg als nu hebben we nog niet eerder gehad. 't Was mss ook wel verveling, omdat ze toch minder aandacht kregen dan normaal. Vooral het zwarte konijn is van mijn jongste dochter en wordt andere meerdere keren uit zijn hok gehaald. Gaas is wel een goed idee!

   Verwijderen
 19. Wat een heerlijk verhaal weer om te lezen...en je konijn..zielig...iid beestjes zijn gevoelig..even weg en ze halen de gekste dingen uit.

  ps: de omslagdoek is een schatje geworden! (zal wel aan de naam liggen, haha) groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Haha, oh leuk, naamgenoot-garen! Je hebt vast Bianca-garen in huis?! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een heerlijke foto's, zweden lijkt mij ook zo mooi. Gelukkig is het nog allemaal goed gekomen met de konijntjes maar wat een akelig ongeluk zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat klinkt jullie vakantie naar Zweden heerlijk,genoten met een grote G zo te lezen en hopelijk is jullie konijn weer gauw beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een heerlijke vakantie hadden jullie. Doet me denken aan een paar jaar geleden, toen mijn zus nog een huis in Zweden had. Wij waren er 21 juni, de kortste nacht. We vergaten bijna om naar bed te ga, omdat het maar licht bleef :-D
  Geweldige natuur daar, daar zie je de grootsheid van de schepping weer in.
  bever heeft een mooie omslagdoek, net als je dochter.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een mooie foto's van een heerlijke vakantie. En een hobbywinkel op een camping, het kan niet mooier zijn! :-) Fijn dat jullie het daar zo fijn hebben gehad. Altijd leuk als je kinderen ook willen haken en ze kan het nog mooi ook! Nu heel veel lieve zorgen voor Puk maar daar ontbreekt het niet aan zie ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een leuk verslag van de vakantie. Ik heb een tijdje een probleem met de leeslijst van blogger gehad en volgde je blog niet meer. Maar vanaf vandaag is daar verandering in gekomen. De omslagdoek is echt heel mooi geworden! Zweden... Lijkt me heerlijk om heen te gaan, ik ben een aantal jaar geleden naar Denemarken geweest, dat was ook erg mooi!
  Het arme konijn, hopelijk gaat het nu beter met 'em!
  Lieve groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mirjam, gezellig dat je mijn blog weer gaat volgen! Denemarken is idd ook prachtig!

   Verwijderen