donderdag 17 december 2015

Patroon gehaakt mini-uiltje

Van blog-lezeressen krijg ik regelmatig de vraag hoe ik het uiltje in de sleutelhangers maak. Ik begon met dit patroontje. Maar omdat ik het patroon steeds een beetje aangepast heb, is het een ander uiltje geworden. Daarom heb ik er een beschrijving van gemaakt. Het uiltje op deze foto is ook weer anders dan het uiltje op mijn blog-achtergrond. Wil je die maken, scroll dan helemaal naar beneden.Gebruikte steken: losse, vasten (v), halve stokjes (hst), stokjes (st)

Een makkelijke uitleg van de magische ring vind je hier
Een uitleg om de toer mooi te sluiten vind je hier. 

Materialen:
Restjes katoen in 3 of 4 kleuren. Ik gebruik voor de onderkant meestal verloopgaren in snel wisselende kleurtjes (anders zie je het effect niet) en kies bijpassende kleuren voor de bovenkant, vleugeltjes en pluimpjes. Verder een restje wit voor de ogen en een bijpassende kleur voor het snaveltje.
Haaknaald nr. 2 1/2.
2 kleine zwarte kraaltjes voor de pupillen.
Dunne naald en bijpassend naaigaren voor het opnaaien van de pupillen, ogen en vleugeltjes.

Lijfje:
Toer 1: Haak 6v in een magische ring (uitleg zie link hierboven).
Toer 2: Haak 2v in elke v (12v).
Toer 3: Haak 1v, 2v in elke 2e v (18v).
Toer 4-5: 1v in elke v (18v).
Toer 6: Haak 2v, 2v in elke 3e v (24v).
Wissel van kleur.
Toer7: Haak 24 v.
Toer8: Haak 2v, haak elke 3e en 4e v samen (18v).
Toer 9: Haak 18v
Toer 10: Haak elke 2e en 3e v samen (12v)
Toer 11: Haak 2 of 3 vasten. Vouw het uiltje dubbel. De kleurwissel komt zo aan de zijkant. Daar naai je later het vleugeltje overheen. Haak 1 losse, haak daarna de 2 lagen met 6 vasten samen. Hecht af.
Maak 2 pluimpjes aan weerszijden van de bovenste toer als volgt: Knip 4 of 5 draden af in verschillende kleuren. Steek de haaknaald van achter naar voor onder de bovenste lussen van de eerste v van de bovenste toer door. Vouw de draden dubbel en leg het midden om de haaknaald. Trek de draden met de haaknaald onder beide lussen door  naar achter en haal alle draden samen vervolgens door de lus. Trek goed aan en knip de draadjes kort af.

Vleugeltje (variatie 1, klein vleugeltje) (2x)
(Haak er 2)
Haak 2v, 1hst, 1st, 1hst, 3v, 1hst, 1v in een magic ring.
Trek de ring dicht en sluit de toer met een hv in de eerste v van de toer. Werk evt. de toer mooi onzichtbaar af volgens de link hierboven.

Vleugeltje (variatie 2, met randje zoals op de foto hierboven) (2x)
Toer 1: Haak 2v, 1hst, 1st, 1hst, 5v in een magic ring.
Trek de ring dicht en maak een hv in de 1e v van de toer.
Ik laat het draadje hangen en hecht pas af na toer 2.
Toer 2: Hecht nieuw garen aan met een andere kleur. Haak 1v in elke v, Haak in het stokje van de vorige toer: 1v, 1picot (= 2 losse, haak 1hv in de 1e l), 1v. Haak verder langs de zijkant met 1v in elke v, haak 2v in de v aan de bovenkant van het vleugeltje, haak verder in vasten tot je bij het begin bent. Sluit de toer met een hv in de eerste vaste van de toer. Werk evt. de toer mooi onzichtbaar af volgens de link hierboven.
Hecht nu alle draadjes af.


Ogen (2x):
Haak 10 hst. In een magic ring. Sluit de toer met een hv in het eerste hst van de toer en werk evt. mooi af op dezelfde manier als bij het vleugeltje.

Afwerking:
Naai kleine zwarte kraaltjes in het midden op de witte cirkels voor de ogen. Naai de ogen vervolgens op het uiltje, kijk goed naar de foto. Ik doe dit zelf het liefst met naaigaren.
Naai de vleugels aan weerskanten van het uiltje. Het picotje komt aan de voorkant op de buik. Kijk weer goed naar de foto. Ook dit gaat het makkelijkst met naaigaren.
Borduur een snaveltje. Kijk ook hiervoor goed naar de foto. Maak een stuk of 4 steken naast elkaar. Van links naar rechts steek je steeds over 2 toeren (toer 6 en 7) naar beneden in hetzelfde punt. Zorg dat de steken netjes naast elkaar vallen en niet half over elkaar heen. Maak als laatste een dwarssteek aan de bovenkant.
Naai evt. aan de bovenkant van het uiltje met stevig garen (katoen of gewoon garen wil nog wel eens slijten) een ringetje vast.

Dit patroon is een gratis patroon. Ik wens je veel plezier bij het gebruik ervan. Plaats je een foto op internet, dan graag (een link naar) mijn blog vermelden. Dank je wel!


En dan tot slot de beschrijving van het uiltje op de achtergrond van mijn blog:


Kies 3 kleuren garen uit. Voor de eerste zes toeren van het lijfje heb ik katoen in verloop-kleuren gebruikt. Let erop dat de kleurtjes snel wisselen, anders komt het niet uit met zo’n klein figuurtje. Verder heb je een klein restje oranje nodig voor het snaveltje.
Haak het lijfje van het uiltje volgens het patroon dat je hier kunt vinden.
De vleugeltjes zijn gehaakt volgens variatie 1 van mijn eigen patroon. De vleugels uit het basis-patroon vond ik erg klein.
De ogen maak je als volgt: Knip witte rondjes van vilt voor de ogen en iets kleinere zwarte rondjes voor de pupillen. Plak de zwarte rondjes met textiellijm op de witte rondjes en plak vervolgens het geheel op de uiltjes. 
Volg voor verdere instructies het patroon hierboven.

13 opmerkingen:

 1. Tja.. dat haken hè? Sla ik toch nog steeds even over.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schatje. Bedankt voor het patroon en alvast fijne en gezegende dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat superleuk dat je het patroontje hebt uitgeschreven! Ik heb het meteen gepind en eigenlijk wil ik er ook gelijk aan beginnen, maar er ligt nog wat anders dat eerst af moet... Altijd gezellig van die uiltjes! Bedankt!

  groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. super leuk maar wel peuter werk denk ik als ik dat zo zie
  maar wel weer een toppertje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uiltjes blijven de toppertjes onder de gehaakte sleutelhangers, althans voor mij toch :-))
  Bedankt voor het patroontje!

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er zijn al zoveel patronen voor uiltjes. Zo knap dat je er jouw eigen variaties op hebt gemaaakt. Jouw uitljes zien er schattig uit. Dank je voor het delen van het patroon en de links.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit uiltje is heel klein, de meeste patroontjes zijn groter. Het patroon is meer ontstaan, doordat ik er steeds aan ging veranderen.

   Verwijderen
 7. Leuk zijn ze Marijke. Dank je wel voor het patroontje.
  Groetjes en fijne feestdagen,
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, de uiltjes zijn echte blikvangers van je blog.
  Ik ben dol op ze, maar heb ze nog niet eerder gehaakt, misschien moet het er dan toch nog eens van komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk! Ik vind ze zo snoezig! Dank je voor het delen van je patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. These mini-owls are adorable. So nice of you to share the pattern.
  Amalia
  xo

  BeantwoordenVerwijderen