zondag 29 juli 2018

Karel Kikker (met patroon)

Bijna leek het erop dat ik mijn haaknaald aan de wilgen gehangen had. Wat kwam er maar weinig uit mijn handen de afgelopen periode. Maar na het op verzoek haken van een knuffeltje voor een babyshower, begon er weer wat te kriebelen. 


Na het afronden van mijn opdrachtje, besloot ik dit oude project weer op te pakken. Al een jaar zat deze vrolijke kikker half afgemaakt in een tas. Het was even zoeken welke haaknaald ik ook alweer gebruikt had. Maar hier is 'ie dan: Karel Kikker, ik vind 'm zo leuk! 
Al langer had ik het idee om eens oude patronen onder het stof vandaan te halen. En dan écht oude patronen. Hoe vreemd kan het gaan in handwerkland. Ik verbaas mij regelmatig over de hoeveelheid nieuwe boeken die op de markt verschijnt, de één nog leuker en mooier gestyled dan de ander. Nadat er jaren en jaren geen patronen te verkrijgen waren. Mijn eerste amigurumi-boek was een Engels exemplaar. Wat ik wel jammer vind, is dat patronen ook snel weer 'uit' raken, met het bombardement aan nieuws. En daarom ook mijn initiatief om eens écht oude patronen voor het voetlicht te halen! Deze verdient toch een tweede ronde, vinden jullie niet? 


'Hola, waar gaat dat heen?' Tja, kikkers zijn snel en voor je het weet maken ze zich met een reuzensprong uit de voeten. Oh kijk, Karel is nieuwsgierig en gaat die mooie druiventrossen eens van dichtbij bekijken. 'Maar Karel, je bent een matroos, waar is je schip?' 'Schip? Ik vind het nu veel te warm om te werken hoor! Het is hier lekker koel onder de druivenbladeren.' 


'Je kunt ze nog niet plukken hoor. Ze zijn nog niet rijp, nog even geduld Karel!' Daar wil Karel niet op wachten, met weer een reuzensprong gaat hij verder. 


En daar zit hij dan, op wacht bij de vuurtoren. Wie weet komt er een schip voorbij en mag hij mee. Er is vast werk genoeg voor deze matroos.


Het patroon van Karel komt uit de Ariadne van juni 1988. Helaas staan er geen namen bij vermeld van de ontwerpsters. Blogster Antoinette (volgens mij is zij net gestopt), heeft eens nagevraagd bij het huidige tijdschrift Ariadne of de patronen gepubliceerd mogen worden. En dat mag, ze vinden het leuk als de patronen nog gebruikt worden. Mits er maar verwezen wordt naar de herkomst, bij deze!


Het patroon staat hieronder. Ik heb Karel Kikker consequent op de amigurumi-manier gehaakt, met een magische ring in plaats van een lossen-ring. In plaats van geborduurde ogen heb ik veiligheidsoogjes gebruikt. Dat geeft Karel een nieuwe look. Het mondje heb ik geborduurd. Ik haakte de Karel met Soft-garen van de Zeeman. Hou er met het haken van de kraag rekening mee dat de beginlosse voor de nieuwe toer niet in het patroon vermeld staat. Dat staat voorin het werkschrift bij de aanwijzingen. Voor de kraag haak je een ketting van 17 lossen, plus een beginlosse en steekt dan in in de 2e losse vanaf de naald. Veel plezier ermee!
23 opmerkingen:

 1. Leuk om weer eens wat van je te lezen!
  Ariadne ken ik wel. Mijn moeder had een hele stapel, totdat ik met een schaar kwam en verschillende borduurpatronen er uit knipte. Ik was toen een jaar of 16 denk ik. Nu 22 jaar later, vind ik het zonde dat ik er zomaar ik heb geknipt....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig dat jij ze verknipte. Vond je moeder dat goed? Ik heb er een jaar een abonnement op gehad, als tiener. Wat was ik blij met elk exemplaar en ik was er zo zuinig op. Later heb ik toch een keer bladen opgeruimd. Maar al snel had ik spijt en heb ik ze langzamerhand weer terug gekocht bij de kringloop. :-)

   Verwijderen
  2. Hallo, ik (Gerrie) heb deze kikkers 34 jaar geleden gehaakt. Wel een werkje, maar zo leuk :)
   Ik heb het patroon wel bewaard, alleen de laatste blz met het afwerkgedeelte heb ik niet. Maar ik kan het van deze foto op de blog helaas niet lezen.
   Ik heb ze afgelopen vakantie weer gehaakt, zo leuk!

   Verwijderen
  3. Ik zie je reactie nu pas Gerrie. Ik hoop dat het gelukt is met in elkaar zetten! Inmiddels speelt mijn kleindochter ermee.

   Verwijderen
 2. Wat een leukerd. Heerlijk tijdschrift de Ariadne. Heb er ook nog een paar en heel veel oude baby en peuters van Ariadne. Een top blad was dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, Baby en Peuter was ook zo leuk. Daar heb ik er ook nog een aantal van.

   Verwijderen
 3. Wat zijn/blijven deze handwerkbladen toch leuk. Eigenlijk zijn deze patronen tijdloos. Mooie foto's trouwens en een super leuke vrolijke kikker. Bedankt voor delen van patroon.

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig! En je hebt helemaal gelijk, er zijn zoveel oude patronen die het waard zijn om opnieuw gemaakt te worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is hij super leuk in zijn matrozenpakje!
  Oude patronen doen het nog goed, elke week wordt me nog steeds om het patroon gevraagd van mijn gordijntjes, uit een oud boekje van de jaren 70!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij waren vroeger ook geabonneerd op de Ariadne, zoveel leuke dingen hebben we eruit gemaakt.♥

   Verwijderen
 6. wat een leukerd pas maar goed op hem anders gaat ie er vandoor

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk kikkertje! Altijd leuk als je een speciaal doel voor ogen hebt, dan rollen de mooiste projecten van de naald ;) De hoeveelheid patronen is niet normaal mee, je zou iedere dag iets nieuws kunnen starten en over 10 jaar nog niet klaar zijn ;) Soms iets te overweldigend..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O ja ariadne's blijven leuk om door te bladeren. En wat een leuke kikker.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Duidelijk een kikker die de wereld wil gaan verkennen. Echt een leuke kikker. Goed dat jij het patroon nog hebt. Bedankt voor het delen.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, soms ligt het handwerken een poosje stil.. Maar je kunt het nog hoor! En leuke verhaaltjes vertellen gaat je ook nog heel goed af... Erg leuk om te lezen.
  En ik vind Karel een gave kikker; wie weet rolt hij ook nog wel een keer van mijn haaknaald af...
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke kikker! Ja, er liggen hier ook stapels oude tijdschriften. Fantastisch inspiratiemateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je bent er weer! Wat leuk om weer iets van je te lezen! En dan nog wel met zo'n lieve kikker. Ik vind het trouwens een topidee van je om weer iets met die oude patronen te gaan doen. Ik heb ook diverse Ariadnes van de kringloop, thuis hadden we de Ariadne vroeger ook, heb er nog wel eens wat uit gebreid. En er staan zoveel geweldige patronen in. Deze is heel geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel erg leuk! Ik vind dit ook een echte poppenblog en zal een linkje plaatsen in mijn volgende dinsdag-poppendag-blog!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk! Ik ben ook gek op poppen en beesten.

  BeantwoordenVerwijderen